Mart ayı bahar başlangıcı olarak kabul edilse de atalarımızında dediği gibi kapıdan baktırıp kazma kürek yaktırdığı çoktur. Erken ilkbahar donları bahçede bazen bitkilere zarar verebilir.
Birçok süs bitkisinin, çit bitkilerinin, çalıların, meyve ağaçlarının yol ve park bitkilerinin budaması için mart ayı idealdir. Budamadan sonra yeni sürgünler hızla büyümeye başlayacak. Daha güçlü dallar meydana gelecek, çiçekli bitkilerde tomurcuklanma daha fazla olacaktır. Budamanın arkasından bütün bitkilere dengeli azot fosfor ve potasyum içeren bitki besinleri vermek gerekir.
Bu ay yağmurlardan sonra ortaya çıkan salyangozların da koyu yeşil yapraklı bitkilerimizin yapraklarını afiyetle yedikleri aylardır. Salyangozlarla mücadele için geceden ilaç hazırlayıp rutubetli yerlere yerleştirmek gerekir.
Bahçelerde bitki zararlısı bir çok böceğin yumurtlama ve çoğalma dönemi mart ayında havaların ısınması ile başlar. Bahçede yapraklar dikkatlice gözlenmeli zararlı ve hastalık tespitinden sonra uygun ilaçlarla ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama 3 kez tekrarlanmalıdır.
Yaz çiçekleri çıkmadan önce bu ay bahçenizi renklendirmek için çuha, menekşe, laleler sümbüller ve zambaklar kullanabilirsiniz.
Çim alanlara ara ekim yapılır ve bahar gübresi uygulanır. Bu işlemi yağmurdan önce yapmak verilen gübrenin en iyi şekilde çimlere etki etmesini sağlar.
Eğer çim alanlarınızda drenaj problemleriniz varsa kışın bazı yerlerde su birikiyor ve su uzun süre kalıyorsa, hem çimleriniz hem bitkilerinizin kökleri suyun içinde kalarak zarar görür. Uzun vadede bozulmaya başlar. Sonunda bitkilerininizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu ay drenaj hatları yapımı için uygun bir zamandır. Şiddetli yağmurlardan sonra hangi bölgelerde problem olduğu kolaylıkla tespit edilir.
Ayrıca çim alanlarda kumlama çalışması yapımı hem boğaz doldurma hem basıma dayanım hemde üst tabaka drenajı için oldukça faydalı olacaktır.
Mart ayında iyi hazırlanan bir bahçede yazın bitkileriniz daha gösterişli, sağlıklı ve hastalıklara karşı güçlü olacaktır.