Facebook
Instagram
Facebook
Instagram
İç Mekan Bitkileri

Fazla ışık ve özel ısı ihtiyaçları olan çiçekli ev bitkilerinin aksine, yaprakları için yetiştirdiğimiz bitkilerin bakımı daha kolay ömürleri daha uzun olur. Her mekana göre bir yapraklı bitki mutlaka bulunur.

Yalnız salonlarımızı değil,dışarıdan ışık alabiliyorsa mutfak,banyo ve ev girişlerini bitkilerle süsleyerek yuvamıza bambaşka bir hava kazandırabiliriz.

Tabii ki bu konuda dikkate almamız gereken bazı noktalar var. Öncelikle seçtiğimiz bitkinin büyüklüğü mekana uygun olmalı,hareketlerimizi kısıtlamamalı. Önemli olan aldığımız zamanki değil,ileride ulaşacağı boyutlardır.

Işık isteği çok önemlidir. Bitkiye istediğiniz kadar iyi bakın,ışık yeterli değilse netice alamazsınız. Düz yeşil yapraklı olan bitkiler,çizgili,benekli veya farklı renkte olanlardan daha az ışık isterler.

Isı da çok önemlidir. Bu tür bitkiler oda sıcaklığında rahatlıkla yetişirler. Yalnız ani ısı değişikliği ve cereyan zarar verir.

Sulama yeterli olmalıdır. Bazen fazla su,bitkiyi susuz kalmaktan daha çabuk öldürebilir. Sulamadan önce bitkinin toprağını kontrol edin. Kurumaya yüz tutmuş ve ufalanıyorsa sulayın.İstisnalar dışında saksının dibinde su birikmesine izin vermeyin. Çürümeye sebep olabilir.Daima ılık ve dinlenmiş su kullanın.

Bir diğer nokta yeterli nem sağlanmasıdır. Hiç fark ettiniz mi bilmem,kuaför ve kuru temizleyici salonlarında çok gür yetişmiş bitkilere rastlarız. Sebebi, yeterli neme sahip bir ortamda bulunmalarıdır. Yapraklı salon bitkilerinin anavatanı genelde tropik bölgeler olduğu için bu ihtiyaçları giderilmezse yaprakları uçlarından kurumaya başlar,solgun ve donuk bir renk alır.Böylece dekoratif özelliğini büyük ölçüde kaybeder. Her gün ince bir püskürteçle bitkileri nemlendirin.Bunun içinde mutlaka kireçsiz su kullanın.

Toz bitkilerin amansız düşmanıdır. Mücadele gerektirir. Kimilerini arada bir yıkayabilirsiniz. Yalnız bu sırada hırpalamamaya dikkat edin. Geniş yapraklı bitkilerin yapraklarını arada bir ıslak bir süngerle silebilirsiniz. Bu işlemi yaparken süngeri sık sık yıkayın. Yapraklar iyice kuruyunca yaprak cilası sıkın. Böylece bitki hem kolay tozlanmaz,hem de olduğundan gösterişli bir hal alır.

Cilayı hiçbir zaman çiçekli veya tüylü yapraklı bitkilerde kullanmayın. Üzerindeki talimatları dikkatle okuyun.

Bitkilerinizi düzenli olarak besleyin. Çubuk veya sıvı gübre kullanabilirsiniz.

Hastalık ve zararlılara karşı tedbirinizi baştan alın. Daima güvenilir yerlerden alışveriş yapın. Gelişigüzel toprak kullanmayın. Ayrıca iyi bakılan,havadar mekanlarda yetişen bitkiler kolay hastalanmaz.

Ev bitkilerinde önemli bir nokta da bunların çoğunun zehirli olmasıdır. Evde küçük çocuk veya ev hayvanı bulunuyorsa seçim çok dikkatli yapılmalıdır.Bazı bitkiler ise bizi birtakım zehirlerin zararlarından korur. Buna en güzel örnek Eğrelti Otu'dur. Mobilya cila ve boyalarında bol miktarda bulunan Formaldehit isimli çok zehirli bir madde sürekli havaya karışarak solunum yoluyla bünyemize yerleşir. Eğrelti Otu ise bu zahiri emerek havayı temizler. Orta boy bir bitki yirmi metrekarelik bir odanın havasını temizlemeye yeter.

YILDA BİR KEZ DE OLSA BİTKİLERE BİR UZMAN TARAFINDA BAKIM YAPILMASI GEREKİR.